Wednesday, December 21, 2005

Lider av Lidl?

Det verkar som om Stadsbyggnadskontoret nu sagt ja till en etablering av Lidl på ett grön fält vid Sockenvägen, nära Årstafältet och Östberga återvinningsstation, som jag skrivit om tidigare. Också Miljö- och Hälsoskyddsnämnden sa ja, men det var en ohelig allians betående av moderater och socialdemokrater som drev igenom beslutet där, om jag minns rätt. Kristdemokraterna och Miljöpartiet hörde till de som i Miljönämnden avvisade förslaget till etablering.

Det mest intressanta ur politisk synvinkel är kanske att den lokala stadsdelsnämndens majoritet sade nej, men att de sedan blev överkörda av de "centrala" socialdemokraterna. I Miljönämnden fick detta till följd att en socialdemokrat som sitter i både Miljönämnden och i Enskede-Årsta stadsdelsnämnd tvingades lägga ner sin röst för att inte bli alldeles schizofren. Deta väcker såklart funderingar kring vad stadsdelsnämnderna egentligen har för funktion och inflytande, men det kommer inte att resoneras kring här.

Men då till själva sakfrågan - är en Lidl-etablering vid Sockenvägen fel? Generellt bör ju lägre matpriser anses vara till gagn för konsumenterna, inte minst barnfamiljer. Men i detta fall finns starka motargument. Lidl-butikens grannar - boende på Enskedefältet är nästan samfällt emot etableringen. Deras egen opinionsundersökning , där de fått svara anonymt, visar att 87% är mot etableringen och bara 5% för. Majoriteten är barnfamiljer, och alltså en viktig kundgrupp i matvarusammanhang.

Samma undersökning säger också att 75% inte skulle handla i butiken om den byggdes, men det är nog uppgifter som kan ifrågasättas. Har man en billig matbutik runt hörnet så kommer nog fler en var fjärde Enskedefältsbo slinka in där och shoppa billig läskeblask till barnkalaset.

Grannskapets kompakta motstånd lär till största delen bero på den dåligt föreslagna placeringen. En grönyta som utgör en viktig kil till ett skogsparti kommer exploateras för butiken och den närmast gigantiska parkeringsplatsen. Och trafiken kommer öka på Sockenvägen. Den föreslgan placeringen ligger långt från vettig kollektivtrafik - det går nästan bara att ta sig dit i bil. Placeringen ligger heller inte vid något befintligt centrum. Alla bilresor dit kommer alltså ske enbart på grund av besök i Lidl-butiken. Sammantaget så är det denna typ av klantig planering som gör det svårt för Stockholm att nå miljökvalitetsmål om en schysst luft.

Varför inte etablera butiken i ett befintligt centrum, nära kollektivtrafik, i Årsta eller Östberga?

1 Comments:

At 9:58 AM, Anonymous Anonymous said...

Jag vill att Lidl byggs på "den viktiga kilen" som idag används åt inget annat än hundpromenader och cirkusbesök. Söderort behöver bli mer brutalurbant, det är dystert att stå på Högdalstoppen och bara se träd, träd, träd....

Kul blogg annars! Kommer kolla här ofta.

 

Post a Comment

<< Home