Monday, May 09, 2005

Vilken Cirkus...

Den senaste tiden har Cirkusen varit i fokus i SoGlo. Cirkus Europa smällde upp ett antal plakat för sin föreställning på Enskedefäldet, vilken gick av stapeln för ett par dar sedan. Europas karaktäristiskt färg- och formglada bonings- och djurvagnar avlöstes av nya från nästa kompani: Cirkus Maximum, vars föreställning väntar om blott ett par dagar.

Konkurrensen tycks hårdna inom manegebranschen: faktum är att Cirkus Europa knappt hunnit börja göra reklam för sin show förrän SoGlo kryllade av betydligt fler, större och färgladare Maximum-affischer.

Jag vet inte om de större och inte fullt så regnblekta Maximum-affischerna fann sin motsvarighet i föreställningen, men oavsett så väcktes viss sympati för Cirkus Europa, på det sätt som ofta sker gällande "underdogs".

Cirkusinvasionen i Soglo till trots kommer jag dock ej att ha besökt någon av föreställningarna när de drar vidare.

Av en händelse så var också samtidigt Cirkusarna i fokus i riksmedia. Mp:s kongress bestämde sig, som så ofta mot partistyrelsens vilja, för att förbjuda djur på Cirkus, vilket rönt en del allmän kritik såväl som mothugg från branschen. Svt sände också en UR-dokumentär igår där man fick se svenska blivande cirkusstjärnor gråtande böja kropparna ur led (ni vet sådär chpockerande hemskt som när kinesiska småtjejer och killar inför ett OS). Förhoppningsvis skedde den omilda träningen av "Cirkuspiloterna" mer frivilligt än i diktaturen.

2 Comments:

At 8:05 PM, Anonymous Anonymous said...

Den främsta anledningen till att Cirkus Europa besökte Enskede torde vara att dom kopierar andra cirkusars turnéplaner, i detta fall Maximum's. (Deras turnéplan avslöjas i förväg på deras hemsida...) Så om du känner sympati för branchens falskspelare tycker jag du ska tänka om...

 
At 2:28 PM, Blogger Jakob said...

Tackar för den intressanta upplysningen! Min sympati (vad nu den är värd) dras härmed tillbaka.

 

Post a Comment

<< Home